Webkommunikation     Informationsarkitektur     Usability  

  Produkter
    Kurser    
    Rådgivning    
    Brugertest    
     
    Om Contentwise  
    Om os    
    Kontakt os    

Fra papirsprog til netsprog

Hvis en trykt tekst skal versioneres til brug på web, kan du redigere den i otte enkle trin. Genbrug af en trykt tekst giver ikke den optimale udnyttelse af netmediet, men det gør teksten til at holde ud at læse på en skærm.

1. Fjern tidsbestemte udtryk
Formuleringer som "i dag", "sidste år", "ny", "55 år gammel" går ikke på nettet. Webtekster har en længere levetid end trykte udgivelser - ofte flere år.

2. Del teksten op
Inddel din tekst i logiske blokke. Find ud af, hvad hovedemnerne er i artiklen, og saml informationerne. Giv hver blok en klar overskrift, der ikke har til formål at lokke læseren, men at give ham/hende overblik og mulighed for at finde den information, netop han/hun eftersøger. (Nu hvor du selv kan overskue teksten, kan du også tjekke om alle relevante oplysninger er med, og om de er parallelle/konsekvente).

3. Fjern kunstige overgange
Når vi deler en tekst op i logiske blokke, giver vi læseren mulighed for at læse dem enkeltvis og i vilkårlig rækkefølge. Denne valgfrihed skal afspejles i sproget. Fjern kunstige overgange som "indledningsvis", "imidlertid", "dette", "endvidere", "et andet eksempel", "slutteligt", der forudsætter, at teksten læses i en bestemt rækkefølge.

4. Find tekstens nøgleord
Find nøgleordene i hvert afsnit; sæt dem forrest i dine sætninger, så hvert afsnit bliver skanbart. Find artiklens nøgleord, og gør dem til en del af overskriften. Er alle emnets nøgleord brugt i teksten? Hvis ikke, så tilføj dem (hvis muligt) af hensyn til søgemaskiner. Overvej at fremhæve nøgleord eller vigtige sætninger med fed.

5. Lav lister
Lister giver overblik. Du kan både bruge punktopstillinger og nummererede lister. Listerne er mest skanbare, hvis nøgleordet står først og er fremhævet som fed (eller markeret som link).

6. Giv teksten en klar overskrift
Nøgleordene til artiklen skal indgå i overskriften, og helst som et af de første ord; det giver skanbarhed. Overskrifter på nettet vil ofte blive vist uden sammenhæng med din tekst eller dit billede, fx i site maps, genveje og søgeresultater; vær derfor sikker på, at din overskrift kan tåle at stå alene. "Smarte" overskrifter duer ikke på nettet; klarhed er vigtigere. Overskrifter på nettet indeholder ofte flere ord end overskrifter i trykte medier.

7. Skriv et resumé
Opsummer artiklen i et resumé på to til fem linier. Brug resumeet som forsidehenvisning, i søgeresultater på selve websiden og evt. i dens meta description-kode.

8. Tilføj relaterede links
Find relaterede emner på dit website og lav links. Links svarer til hæfteklammer i en trykt publikation. Uden relaterede links bliver dit website et løsbladssystem, som få gider læse. Forudse læserens næste behov. Link til overordnede emner, relaterede temaer, artikler om samme sag, dokumentation og multimedia, og glem ikke, at eksterne links kan øge dit websites troværdighed.

Børge Kristensen
Børge Kristensen er journalist, webkonsulent og underviser.
Biografi | Kontakt

Bogtips
Web Word Wizardry
Prisbillig grundbog af newzealandske Rachel McAlpine.
The Internet Writer's Handbook
Nyttigt opslagsværk af Martha C. Sammons.
Hot Text
Jonathan og Lisa Price skriver om webtekst, der virker.
Writing for the Web: A practical guide
Cynthia Jeney skriver bl.a. om tekst til forskellige sidetyper til websites.
Writing for the Web 3.0
Crawford Kilians klassiske bog nu i 3. udgave.

Flere bogtips


Artikler
Difference Between Paper and Online Presentation
Af Jakob Nielsen
Writing Well for the Web
Af Catherine Titta
Editing Online Documents
Af Alysson Troffer

 

Sitemap | Indeks | Om sitet | Copyright